Judoka Sacha Buwalda

Judotalent Sacha Buwalda uit Biddinghuizen heeft een talentbeurs toegewezen gekregen van het Geert Popkema Jeugdfonds.
Na een langdurige blessure heeft ze afgelopen weekend voor het eerst weer meegedaan aan een internationale wedstrijd in Sint Petersburg.
Deze wedstrijd heeft ze gewonnen in haar gewichtsklasse -57 kg!
Wij zijn ontzettend trots op Sacha en hopen dat ze mede door de talentbeurs haar droom hoopt waar te maken.

Hieronder het verslag van Sacha zelf:

St. Petersburg Junior European Cup 2019.

Mijn eerste Europa Cup Judo sinds mijn voorste kruisband is afgescheurd, in februari 2018. En ik kan tevreden terugkijken, vooral blij dat alles nu op zijn plek valt en het goed gaat.

In de poule mocht ik de spits afbijten tegen Vita Maidanik, uit Rusland. Zij kreeg al snel een shido (straf) vanwege passiviteit. Met een goede pakking kon ik een mooie beenhaak maken waarmee ik een wazari scoorde. Vita kreeg nog een shido voor passiviteit en na 4 minuten was ik de winnaar.

Mijn tweede wedstrijd was tegen de Russin Ekaterina Nefedova en met gecontroleerd judo wist ik deze wedstrijd te winnen met 3 shido’s. Hierdoor werd ik poulewinnaar en ging ik door naar de halve finales, daarin mocht ik het opnemen tegen Kseniia Khalturina. Nu kreeg ik zelf 2 shido’s, maar met een mooie beenhaak wist ik een wazari te scoren en de wedstrijd te winnen.

Dus op naar de finale en die ging tegen Daria Kashina, uit Rusland. De wedstrijd ging gelijk op maar met een goede pakking kreeg ik letterlijk en figuurlijk steeds meer grip op de wedstrijd. Daria kreeg 2 shido’s, maar na 4 minuten was het nog steeds gelijk, want de shido’s tellen niet als score. Dus Golden Score of anders gezegd extra tijd en de eerste judoka die scoort wint. Na 5:3o minuten maakte ik een hele mooie o-soto-gari (beenhaak) en gooide Daria daarmee op haar rug, ippon!

Zoals ik in het begin al schreef: ik kan tevreden terugkijken en ben vooral blij dat alles nu op zijn plek valt en ik terug ben op het niveau van vóór mijn blessure. Het jaar had niet beter kunnen beginnen!

Nogmaals, bedankt voor het vertrouwen en de steun die, Geert Popkema Jeugd Fonds, mij hebben gegeven gedurende mijn revalidatie!

Groetjes Sacha

19 februari 2019, Sint-Petersburg